20 Aralık 2015 Pazar

Fakir çigköftesi

Gel geelll çikofteye gelll. Cocuklugumda hatirlarim ufrali bi arkadasi vardi babamin ve Isparta'ya bize her geldiginde bu çigkofteyi yapardi. Nasil severdik, dort gozle çigkofteci amcanin bize gelmesini beklerdik. neyse sonra annecigim ogrendi nasil yapildigini da, yol gozlemekten kurtulduk. Normal çigkofte etle yapilir bilirsiniz ama bu kavrulmus yumurtayla yapiliyor. Sanirim o yuzden fakir çigkoftesi deniyor dicem de hani yumurta ve tereyagi miktarina bakinca çok da fakir degil yani. Bizim ailede bunu yapmasini herkes bilir ama anne eli degeni baska tabii. Eeee annecigim de kilometrelerce uzakta olunca, gorustugumuzde bunu yapip yemeden ayrilmayiz.
Cocuklugumzdan beri olayin en zevkli yeri ,annemin bol yagda kavrulmus yumurta tavasinin dibinde azcik yumurta birakmasi ve bizim 3 kiz kardes ellerimizde ekmeklerle bekleyip tavanin dibini siyirmamiz. Koca insanlar olduk ama annem her çigkofte yaptiinda biz elimizde ekmekler o tava dibini bekleriz halen. 
Hadi bakalim geçelim tarife o zaman.
5 çay bardagi ince bulgur
Kaynamis sicak su
2 rendelenmis sogan
Biber ve domates salçasi , miktarini siz ayarlayin ne kadar kirmizi sevip sevmediginize bagli
yagda kavrulmus yumrta , yag ve yumurta miktari size bagli ama hani kuru olmasin rejimde de diilim sole agiz tadiyla yiyeyim derseniz 125g tereyagi+biraz da siviyag, ya da hepsini de siviyag yapabilirsiniz
8 yumurta
Incecik dogranmis bol maydonoz
kuru nane, toz kirmizi biber, pul biber, karabiber
Oncelikle bulguru genis bir firin tepsisine aliyoruz, ustune yavas yavas kaynar suyu gezdirip yogurmaya basliyoruz. Aman dikkat yakmayin elinizi su cok sicak. bi 10 dakika sonra normalde bulgurumuz yumusuyor. rendelenmis sogani ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.arada kuru gelirse gozunuze sicak sudan azcik eklemeye devam. ardindan bahratlarini ve salcayi da ekliyoruz , gerekirse sicak sudan da ekleyip yogurmaya devam ediyoruz. butun malzemeler birbiriyle karisip yumusayinca,bulgurun diriligi gidince, yumurtayi kavurmaya baslayabilirsiniz. Maydonoz ve yumurtayi da bulgurumuza ekleyip yoguruyoruz. yine dikkat eliniz yanmasin yumurtanin yagi cok sicak cunku.
Iste bu kadar edefim, yaninda mutlaka ayran, bol marul yesillik, limon dilimleriyle servisinizi yapabilirsiniz. Sunum size kalmis. Ama sakin sogutmayin, cunku fakir çigkoftesi sicak sicak yenir.Afiyet bal seker olsun !



18 yorum:

  1. Offf nefis görünüyor. Çok da sağlıklı tabiki yağ oranını görmezden gelirsek ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet yagi gormezden gelelim, çok nefis bisi sevgili Tigris

      Sil
  2. İlk defa görüyorum bu köfte çeşidini.. Çok da merak ettim aslında tadını. Bulgur yemekleri bizim evde hatırı sayılır bir yere sahiptir.. Bu köfteyi de deneyeceğim. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim sevgili Nahide, evet mutlaka denemelisin , hem yapimi çok uzun da surmuyo ama bulguru suyla yavas yavas ezerken dikkat çok su olmasin

      Sil
  3. Yumurta katıldığını bilmiyordum tadında yumurta hissediliyor mu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle hayir cunku yagda kavruldugu için rahatsiz eden bi yumurta kokusu hic hissetmedim, tattirdigim insanlardan da oyle bi yorum almadim simdilik

      Sil
  4. Ben Malatyalı bir komşum da yedim ama yumurta daha az ve her tarafına karıştırıyordu çok nefisti sizinde ellerinize sağlık nefis görünüyor..
    Sizi takibe aldım banada beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hosgeldin sevgili Emine, seve seve gelirim tabiiki de. Evet yumurtanin miktari zevke gore ayarlanabiliyo , evet yumurta en son her tarafina karistiriliyor en son fotografta goruldugu gibi.sevgiler

      Sil
  5. hiç bildiğim bir tarif değil aslında bende ilk defa görenlerdeniz ama denenebilir gibi gözüküyor özellikle sizdeki etkisine bakılınca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk duydugumda, hele boyle yumurtayla falan yapiliyo denince yuz ifadem hiç de olumlu degildi ama var ya simdi adini bile duymam yetiyo agzimda kalan tadini hatirlamam için

      Sil
    2. kesınlıkle ılk fırsatta denıcem sıteyı sık kullananlara eklıyorum kı tarıfınız kaybolmasın teşekkurler:)

      Sil
  6. acayip canım çekti :) not aldım bu tarifi, teşekkürler :)

    bu arada, takipteyim, ben de bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldin bloguma sevgili Duygu, gelirim tabiii buyuk bi zevkle. benim her adini andiimda canimin cektigi tariflerdendir kendileri, gorusmek uzre

      Sil
    2. Bu arada sevgili Duygu , bloguna ulasmaya calistim bi turlu basaramadim bi sorun mu var linki ekleyebilirmisin , bir de oyle deneyeyim

      Sil
    3. www.ucanari.com onun adresi :) bende cok dertlenmıştım bassta dönemediğim için :)

      Sil
    4. cok tesekkurler Bal'im ulastim simdi sayende

      Sil
  7. Yağ iyidir yaa bağışıklığı güçlendirir, Karatay öyle diyor :) Bu tarife bayılır herhalde yumurta da var :) Sağlık kokan şeyleri severim ki! Yalnız bulgurlu haline yeşillik, nar ekşisi, biraz sarımsak rendesi ilave edince Hatay usulü kısır gibi o şekliyle yemiştim ama yumurta işin içine girince tadını merak ettim, hiç yemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karatay'in onayladigi bi miktar oldugunu zannetmiyorum bundaki miktarin da amaaaan napalim arada bole kacamaklar da olmasa eee olelim artik, zevkle yenilen neye elimizi atsak ayyy cok yag ayyy cok kaloriii....bak nar eksisi ne ve sarmisak ilavesine seve seev ok diyorum, iyi bak kendine

      Sil

Sen de yaz, bekliyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...